Tohle srnčí ragů je ideální právě na podzim, kdy venku fouká ledový vzduch, vlhko nám leze pod bundy, no a asi všichni se rádi zahřejeme zevnitř. U nás doma touhle delikatesou nikdo nepohrdne a většinou se po něm hned zapráší. Já osobně daleko raději vařím specialitky, než obvyklé a rodinou už desetkrát ochutnané guláše. Příprava je za chvilku hotová, jen změknutí masa se bohužel nedá urychlit. Takže nakonec mi tahle dobrota zabrala 2,5 hodiny
Detaily
4
30 minut
2 hodiny
? kcal
Ingredience
800g srnčího masa od Lov Praetoria
1 menší cibule
směs kořenové zeleniny
hladká mouka
6 lžic oleje
pepř
nové koření
2-3 bobkové listy
100 ml červeného vína
300 ml zeleninového vývaru od Konečně vývar
sůl
perník na strouhání
Postup
- Srnčí maso jsem nechal v pokojové teplotě chvíli odležet, ať nedostane šok z lednice. Pak jsem ho omyl a nakrájel na menší kostky. Oloupal jsem si cibuli a pokrájel ji na menší kostičky. Kořenovou zeleninu očistil a pak rozkrájel – já mám rád větší kusy, ale dejte na sebe.
- Pak kostky masa poprášíme hladkou moukou. Přebytečnou mouku z masa oklepeme a připravíme si hrnec.
- Na rozehřátém oleji jsem orestoval postupně maso a když se zvenku zatáhlo vyndal jsem ho na talíř. Do hrnce jsem hodil nakrájenou cibuli, orestoval, pak přidal zeleninu a koření, a společně opekl.
- Pak vrátíme do hrnce zpátky maso i se šťávou, která z něho vytekla, podlijeme všechno červeným vínem a vývarem a dusíme do měkka. Ideální čas na to si dát sklenku vína a popřemýšlet nad tím, za co jsem tenhle týden vděčný.
- Nakonec jsem měkké a podušené maso ochutil solí a čerstvě mletým pepřem. A na úplný závěr jsem zahustil ragů nastrouhaným perníkem.
dobrou chuť Michal
Vytisknout