Farmářská šunka v Kafe Plechofka
Seznamte se Novinky

Farmářská šunka od pana Moudrého

Ráda bych vám představila jednu báječnou farmářskou šunku. Vozíme ji z rodinného řeznictví Moudrý a syn, které sídlí v nedaleké obci Nečín. Nejen, že máme rádi jejich rodinnou a tradiční výrobu a pan Moudrý je sympaťák každým coulem, ale navíc všechno dělají poctivě. No a tak je i jejich šunka doslova uměleckým dílem, které si už léta chválí naši zákazníci prodejny v Příbrami.

Už roky se snažíme u nás doma kupovat kvalitní potraviny a tak v obchodě, když stojím frontu na uzeniny, koukám hlavně na cedulky oznamující podíl masa.

Farmářská šunka v Kafe Plechofka

Zvykla jsem si kupovat jen šunky nad 90 %, jsou to ty nejdražší, ale většinou mám jistotu, že budou dobré. No a navíc je to prý zdravé. Běžně kupuju šunku nebalenou, čerstvě nakrájenou a doma ji jíme k snídani a k večeři ji dávám třeba do zapečených toastů. No jenže to se s touhle farmářskou šunkou nestane, koupím ji a ona zmizí. Máme totiž doma problém ji nesníst hned. Dám ji do lednice a kdokoli, kdo lednici otevře, to už podle vůně pozná, najde balíček, otevře, dá si pár plátků a jde. Není tolik slaná a výrazná, takže chutná i dětem no a tím to u nás skončí. Šunka je pryč a já můžu jet pro další. Zkoušela jsem jí koupit víc, ale nepomohlo to. Zmizí stejně.

Jak říkám, umělecké dílo. Pan Moudrý kromě šunky dělá i skvělé zabijačkové tlačenky, jitrnice, jelita, taky uzené maso a náš oblíbený pikantní špek, který byste rozhodně měli ochutnat. Ale zpátky k šunce. Tahle dušená lahůdka má podíl masa: 92 %, což je prý nejvyšší možný podíl, který dušená šunka může mít. Můžete ji ochutnat na obložených chlebech v Plechofce nebo taky v sendvičích.

Obložená houska v Kafe Plechofka

Díky vysokému podílu masa a způsobu výroby má zachovanou svou přirozenou strukturu, což z ní podle našich zákazníků dělá tu nejlepší šunku a pořád se pro ni vracejí. Jak říkám, je návyková.

A jaký, že je rozdíl mezi šunkou nejvyšší jakosti od velkovýrobců v obchodě a tou od farmáře u nás? V první řadě chci zmínit čerstvost. Šunka nikde dlouho necestuje ani neleží, což je zároveň ekologické a šetří naše životní prostředí. Hned po tom bych ráda řekla, že farmářské chovy jsou na všechna chovaná zvířata výrazně ohleduplnější. Nejen, že necestují spoustu kilometrů na porážku, ale taky se na ně nespěchá. Každému praseti, kuřeti i krávě ten růst prostě trvá jinak a ve velkochovech se na růst nepřirozeně spěchá kvůli zisku. Já jsem velký milovník zvířat a tak mě právě tenhle aspekt dost v minulosti trápil. Ráda si dám šunku, ale nechci, aby zvíře zbytečně trpělo. Když vidím po dálnici projíždět kamion plný klecí s kuřaty, je mi zle a takhle alespoň vím, že nic z toho nepodporuju. Neměla bych taky opomenout konzervační látky, stabilizátory a další naše lidské výmysly. Farmářská šunka totiž narozdíl od těch běžných v obchodech obsahuje nejnižší povolenou hodnotu, kterou jim legislativa udává. A na spotřebě to navíc nijak nepoznám.

Tak abych to shrnula. Tahle šunka je zdravější, chutnější a šetrnější k životnímu prostředí. Nemusím kvůli ní mít další výčitky, jestli nepodporuju klecový chov, no a stojí 29,90 za 100g, což pro mě není moc rozdíl, protože šunky, které běžně kupuju nestojí míň než 26 Kč/100g. Je skvělá a určitě vám ji doporučuju ochutnat, ať sami zjistíte, jak chutná vám.